logo-COHESIE

Zonnepanelen in Heiloo. Ook zonder eigen dak!

Wat kost stroom? (prijspeil 2020)
Een huishouden van 4 personen gebruikt gemiddeld 4580 kWh per jaar. Naast de vaste leveringskosten kost je dit ca. €70 per maand (of €850 per jaar). Elektriciteit zelf is niet zo duur (24% van de rekening), maar je betaalt ook heffingen van de overheid, zoals energiebelasting (54%), opslag duurzame energie (4%) en BTW (18% van de rekening). Met name de heffingen van de overheid zullen gezien de ontwikkelingen in Den Haag gaan stijgen.

Kan dat goedkoper?
Je kunt besparen door minder stroom te gebruiken. Maar ook door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.

Zonnepanelen op eigen dak.
Daarmee heb je stroom die je of meteen gebruikt (en energiebelasting en BTW voorkomt). Of die je terug levert aan het net. Zolang je mag salderen, t/m 2023 betaal je ook hierover geen energiebelasting of BTW.

Wat kost een paneel op eigen dak?
Ga uit van een vanaf prijs van ca. €400 per paneel, inclusief installatiekosten, voor een kwalitatief goed systeem. Daar komt in eerste instantie 21% BTW bij, maar die krijg je terug van de overheid. Je mag salderen t/m 2023 en verdient deze investering gemiddeld in 7 jaar terug.

Maar wat als ik geen eigen of geschikt dak heb?
Dan bof je dat je in Heiloo woont want daar hebben vrijwilligers van Heiloo Energie de Coöperatie Cohesie opgericht die collectief zonnepanelen plaatst op daken van o.a. de gemeente en GGZ (en wellicht bedrijven). De daken van sporthal Vennewater; 2 daken op afvalbrengstation Oude Werf en 2 appartementen van GGZ zijn al door COHESIE voorzien van zonnepanelen. Collectief inkopen levert een flinke korting op.

Heiloo ligt toch niet aan de Middellandse Zee, qua zon?
Nee, maar wel vlak bij zee en dat betekent relatief weinig bewolking en dus veel zon. Niet voor niets liggen er in Heiloo al ruim 10.000 panelen.

Wat kost een paneel op een dak van de gemeente?
Dat hangt een beetje van het type dak af. De mensen die meedoen aan het Cohesie project betalen gemiddeld € 340 per paneel. Goedkoper dan panelen op eigen dak. Terugverdientijd is rond de acht jaar, terwijl de regeling 15 jaar doorloopt. Na acht jaar ga je dus echt verdienen.

Kan ik nog meedoen?
Vanwege de veranderde spelregels voor een nieuw op te ztten project kan er nu nog niet worden aangemeld. Zodra dit wel kan laten wij dat via de nieuwsbrief van COHESIE / Heiloo Energie / UKP weten