Voor de onderstaande woningtypen proberen wij je te laten nadenken welke vorm van duurzaamheidsmaatregelen er mogelijk zijn én hoe je die kunt aanpakken.

Onduidelijk?
Kom een langs bij onze Duurzame Renovatie Helpdesk in ’t Loo

twee-onder-een-kap

Wat voor een tussenwoning geldt, geldt ook voor de hoekwoning. Alleen, de laatste heeft een extra buitenmuur. Dat geeft extra kou. Wanneer de oude isolatie verzakt is of de isolatiewaarde verlaagd, dan hoef je je hand maar op de muur te leggen om dit te voelen.

Begin eens onder de kozijnen en daar waar het dak en de muur samenkomen.

Twee onder een kap woningen zijn in feite twee hoekwoningen aan elkaar. Ze zijn in de regel groter en verbruiken daardoor meer energie. Zeker als ze dateren uit de jaren tachtig of eerder. De uitdaging het energieverbruik te verminderen is dan des te groter.

De eigenaars van Bakkersweg 10 wilden af van hun maandelijkse voorschot van meer dan € 300,- en dat is prima gelukt door allerlei maatregelen te nemen; zij hebben ook een houtkachel aangeschaft.

Naast de twee onder een kap woningen tref je vaak een garage of een bijgebouw aan. Nog meer mogelijkheden dus!

Heb je al aan een groen dak gedacht dat dat stookkosten vermindert en de temperatuur in de winter én de zomer comfortabel reguleert ? Is er plaats voor zonnepanelen? Kun je ze samen met de buren kopen of zelfs panelen aanschaffen in coöperatief verband in Heiloo zodat je wellicht een flinke korting kunt bedingen? Laat je niet te snel afschrikken door factoren als (soms noodzakelijke) meerdere legrichtingen of een tijdelijke schaduw van bijvoorbeeld uw schoorsteen of een boom. Hiervoor zijn optimizers in de handel. Wij informeren u er graag over.

Flat

Als je onder, boven en naast je buren hebt, dan zit je er warmpjes bij. Bewoon je een (koop-)flat of appartement in Heiloo, dan is de kans groot dat je een dak of buitenmuur heeft. Hoe hoger het energieverbruik, hoe meer het wooncomfort en portemonnee gediend zijn met een besparing van het verbruik.

Benut het feit dat je het dak deelt! Plaats er gezamenlijk zonnepanelen op of isoleer gezamenlijk de buitenmuren; schaf samen (drie-)dubbele beglazing aan, zelfs energiezuinig witgoed kun je samen goedkoper inkopen. Inspiratie kun je opdoen bij www.inspiratiehuis2020.nl. 

Elke investering die je nu doet betaalt zich ruim terug en verhoogt ook nog eens de waarde van je huis. Extra bonus: de contacten met je buren worden er warmer door!

Wil je, op leeftijd, graag in je flat of appartement blijven wonen, dan zijn er wellicht aanpassingen nodig. Koop je een nieuwe woning, maak deze dan meteen toekomstbestendig. Wij kunnen je over uiteenlopende hulpmiddelen als domotica en trapliften informeren en adviseren.

hoekwoning

Wat voor een tussenwoning geldt, geldt ook voor de hoekwoning. Alleen, de laatste heeft een extra buitenmuur. Dat geeft extra kou. Wanneer de oude isolatie verzakt is of de isolatiewaarde verlaagd, dan hoef je je hand maar op de muur te leggen om dit te voelen. Begin eens onder de kozijnen en daar waar het dak en de muur samenkomen.

Overweeg je een uitbouw? Dan heb je het voordeel dat je de nieuwe muren (isolatie), kozijnen (hardhout/kunststof) en ramen (twee- of driedubbel) meteen duurzaam kunt laten plaatsen. Net als de energiekosten nemen de kosten voor onderhoud dan aanzienlijk af.

Tussenwoning

Vooral de huizen die vóór 1992 zijn gebouwd hebben baat bij verduurzaming, want dat was toen nog geen prioriteit. Maar ook de huizen die later zijn gebouwd kunnen duurzamer gemaakt worden.

Er is zelfs extra subsidie beschikbaar voor bewoners die neutraliteit op het gebied van energie nastreven. Wat vooral belangrijk is: inventariseer alle energiebesparende maatregelen en maak vervolgens een plan voor de hele woning, van onder tot boven: de vloer, de buitenmuren, de zolder, het dak, de CV (ketel en radiatoren), de verlichting en het witgoed en de apparatuur waarmee het energieverbruik efficiënter maakt. Je kunt Trias Energetica en www.inspiratiehuis2020.nl raadplegen, maar ons bellen kan natuurlijk ook.

Bijvoorbeeld om een warmtebeeldscan van je huis te laten maken. Daarop kun je zien waar de buitenmuren en het dak van de woning warmte ‘lekken’. Hoe kouder je het van het plaatje krijgt, hoe warmer je wordt van de resultaten die een adequate isolatie levert. Mogelijk kunnen wij een aantal van de beren die je mogelijk ziet op de weg naar duurzaamheid voor je wegleiden?

vrijstaand-meer-dan-500-meter

Heiloo heeft veel vrijstaande woningen. Zij zijn vaak wat ouder en bepalen voor een groot deel het rustieke karakter van ons mooie dorp door hun uniciteit en het gevoel van ruimte dat zij geven. Privacy gaat hier meestal samen met een hogere energierekening. De kou komt namelijk van alle kanten. En die kanten zijn relatief groot…

Doordat de vrijstaande huizen zo verschillend zijn is er geen standaard concept voor hun verduurzaming. Elk huis vraagt een eigen aanpak. Dat geldt ook voor de vergroting van het wooncomfort; door middel van huisautomatisering optimaliseer je de temperatuur en de verlichting.

Neem je meteen de beveiliging (tegen brand en inbraak van uw huis en de verlichting in de tuin (die ook de beveiliging dient) mee?