Hierbij een selectie uit het nieuws via diverse nieuwsbronnen verzameld.

Het klimaat huilt om lachgas
Wist je dat lachgas hartstikke slecht is voor het klimaat? Een ballon lachgas staat gelijk aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel. Als je dan toch lachgas gebruikt, laat dan je auto een weekje staan.

Nederlanders kiezen natuur boven alle schadelijke bouwprojecten
Als je het Nederlanders vraagt, dan weten ze het wel. Die kiezen natuur boven weer een nieuwe woonwijk, stal of weg. Gelukkig is er Europese wetgeving die precies daarvoor zorgt. Ons land probeerde daar echter met wat gesjoemel onderuit te komen. Hoe zit dat? En waarom gaan al die projecten nu toch niet door?

Spaanse politie voert grootschalige operatie uit tegen diefstal koudemiddelen
De Spaanse politie heeft gisteren een grote operatie uitgevoerd tegen een bende die zich bezighoudt met de diefstal van koudemiddelen. In verschillende Catalaanse regio’s werden huiszoekingen verricht.

Binnen enkele weken duidelijkheid over doorstart zonnepanelenfabrikant Energyra
Curator Bas Coelingh Bennink heeft de redactie van Solar Magazine geïnformeerd dat er binnen enkele weken duidelijkheid komt over de doorstart van de Nederlandse fabrikant van zonnepanelen Energyra.

Europese productie van zonnepanelen en zonnecellen kan weer winstgevend zijn
De productie van zonnecellen en zonnepanelen kan in Europa weer rendabel zijn mits de omvang van de fabrieken toereikend is. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut Fraunhofer ISE.

Liander roept hulp in
Netbeheerder Liander heeft na aanbesteding een langjarig contract gesloten met 3 aannemers. Heijmans, ENGIE en Van den Heuvel gaan de komende 10 jaar vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden uitvoeren.

Gasmonitor 2019: Nederlanders massaal over op elektrisch koken
Elektrisch koken (koken op inductie, halogeen en keramisch) is ongekend populair. Vorig jaar koos ruim 73 procent van de mensen op zoek naar een inbouwkookplaat, voor een elektrische. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2019, ons jaarlijkse onderzoek naar de verkoopcijfers van warmte-apparaten onder huishoudens en bedrijven.

Warmtebedrijven en milieuorganisaties sluiten Warmtepact
Warmtebedrijven slaan de handen ineen met milieuorganisaties Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties. Met als doel de groei en verduurzaming van warmtenetten te versnellen. Warmtenetten zijn nodig om Nederland aardgasvrij te laten wonen. De ambities en afspraken zijn vastgelegd in een Warmtepact, dat vandaag door alle partijen werd ondertekend. Tot de ondertekenaars behoren Vattenfall, Eneco, Ennatuurlijk, Eteck en Veolia Nederland. Zij streven ernaar om in 2030 1,2 miljoen woningen aangesloten te hebben op een warmtenet. Daarnaast zeggen de partijen toe hun warmtenetten in 2040 volledig te hebben verduurzaamd.

Kun je zorgeloos door blijven vliegen, zo lang je de CO2-uitstoot compenseert?
Vliegen is een van de grootste vervuilers van Nederland. De klimaatimpact van de luchtvaart blijft maar groeien, terwijl we juist CO2-uitstoot moeten gaan reduceren. Steeds meer Nederlanders zouden last hebben van vliegschaamte, maar tegelijkertijd is vliegen goedkoop en aantrekkelijk en blijft het aantal (verre) vliegvakanties maar stijgen.

Woordenlijst energietransitie
Als het om de energietransitie in de gebouwde omgeving gaat, worden allerlei termen gebruikt die voor verwarring zorgen. Wat houdt bijvoorbeeld de regeling EnergieMaatregelen op Gebiedsniveau (EMG) in, wat is het verschil tussen een ‘energieneutrale’ en ‘nul-op-de-meter’ woning, en waarom is NOM niet hetzelfde als ‘nul-op-de-rekening’?