Op 27 maart 2014 hebben 40 mensen genoten van het duurzaam diner bij De Loocatie, een initiatief van Jente de Vries van Kromkommer op uitnodiging van Heiloo Energie. Tijdens het driegangendiner vertelde Jente over de activiteiten van Kromkommer en hoe je duurzamer kunt omgaan met voedsel. De mensen van Kromkommer (de Krommunity) doen dat door telers te verbinden aan groothandels en horeca, en te bekijken hoe je ‘gekke groentes’ toch in de schappen kunt krijgen. Duurzaamheid is meer dan alleen natuurlijke materialen gebruiken. Het gaat om de hele voedselketen van productie, transport tot consumptie – ofwel van boer tot bord.

Hoe is het idee ontstaan? Er is zoveel overvloed en er wordt zoveel eten, zoals vreemdvormige groente, weggegooid dat het mogelijk moet zijn te leven van eten dat supermarkten en markten in de vuilnisbak gooien. Jente nam de proef op de som door een maand geen eten te kopen maar bij elkaar te scharrelen. Het resultaat? Ze kwam 3 kg aan en kon zelfs veel eten aan buren geven.

Inmiddels heeft Kromkommer een deal gesloten met telers, die nu ook geld ontvangen voor ‘misvormde’ groente. Dankzij crowdfunding kan Kromkommer met doorgaan acties en projecten om de gekke groentes niet weg te gooien maar op de kaart te krijgen. Een heleboel mensen steunen dit initiatief en zijn zelfs bereid er geld te steken. De eerste soep is goedgekeurd door 40 proevers. De volgende stap is al gezet: in enkele grote steden zijn gesprekken er met winkelketens voor een gekke groente-productlijn.