In vervolg op het op 20 november enthousiast gebrachte verhaal van Josien Kruisinga over het energie neutraal maken van een 60ger jaren rijtjes huis zijn we met 8 leden en belangstellenden het demonstratie project in Delft gaan bekijken.
Het rijtjeshuis staat nu vrijstaand doch het lijkt net of het uit een rijtje is uitgesneden.

We werden met koffie in de woonkamer ontvangen,dus het huis is geheel operationeel. Temperatuur is aangenaam zonder gasaansluiting.
Uitgangspunt van het project is dat in de jaren 50 en 60 er ca 1,4 miljoen rijtjeshuizen zijn gebouwd zonder aandacht voor energie zuinig verwarmen.
Studenten Bouwkunde demonstreren met dit project dat het mogelijk is de woning aan te passen tot energie neutraal zonder dat de bewoners tijdens de ombouwwerkzaamheden het huis moeten verlaten.

Bovendien verhoogt de ombouw het wooncomfort en is de woning met een 2 verdiepingen hoge serre uitgebreid van 5 bij 2,5m
De kosten voor de ombouw kunnen worden betaald uit de bespaarde en opgewekte energie.
Op de website van Prêt a Loger is informatie te vinden wat de maatregelen en kosten zijn die met de ombouw gemoeid zijn.

Enige essentiële maatregelen die zorgen voor de energie besparing.

 • Isoleren van voorgevel door het vervangen van de buitenmuur door ca 20cm isolatie schuim bekleed met steenstrips.
  Dak isolatie. Het dak is aan de noordzijde voorzien van groen.Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor wc spoeling.(enigszins bruin van kleur)
 • Hoogwaardig dubbel glas
 • Warmtepomp aangesloten op zonnecollector en warmwaterbuffer. cv verwijderd doch men gebruikt de bestaande radiatoren.
 • Plaatsen zonnepanelen op zonzijde dak en serre.
 • Installeren ventilatie systeem .De ventilatielucht wordt van buiten aangezogen en verwarmd door de warme lucht boven in de serre.
 • Elektrisch koken en elektrische naverwarming warmwater boiler.
 • De financiering van de ombouw kost veel geld. Geschat wordt Euro 45000,- De waarde van de woning vermeerdert met 60% van dit bedrag.
  Indien men een hypotheek neemt om dit bedrag op te brengen kan de hypotheek in 30 jaar worden afgelost met het geld dat men bespaard aan energieverbruik.