03 april 2014:
De voorzitter Peter Leenders heet iedereen welkom en vertelt over de infrarood foto’s die zijn gemaakt door de werkgroep van Heiloo Energie. Afgelopen februari 2014 zijn bij geïnteresseerde leden van Heiloo Energie en andere geïnteresseerden uit Heiloo foto’s gemaakt. Daarvoor is iedereen benaderd om de verwarming hoger te zetten, om zo een optimaal beeld te kunnen krijgen.

Dan wordt het feit zichtbaar: je gevel is lek. Wat hier aan te doen? Carl Müller die de leiding had over de infrarood foto’s liet beelden zien en verzorgde de uitleg van het lezen van de foto’s. De lekken zijn zichtbaar en soms ook een goed voorbeeld van voldoende isolatie.

Op verzoek van Heiloo Energie is uit het Oosten van het land de fa. Pluimers benaderd om op de foto’s te reageren. Ook op de vragen die hieruit voortkomen en om oplossingen aan te dragen om onze huizen zo goed mogelijk te isoleren. Want niet gebruikte energie is het eerste verdiend. Pluimers is uitgegroeid van een familiebedrijf tot een Europees marktleider: een bedrijf met projecten in 12 Europese landen. Ieder object een passende isolatie. Voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Pluimers is heel duidelijk: ieder huis is maatwerk. De schil bevat verschillende materialen waarmee gebouwd is, vaak een verschillend aantal centimeters spouw, en opgeteld met de binnen-schil maken een bezoek die vrijblijvend is en meteen op maat, wenselijk omdat het huis dan zo optimaal mogelijk kan worden geïsoleerd.

De materialen waarmee Pluimers werkt worden getoond, en duidelijk wordt dat de mensen zeer kritisch zijn en er zijn er die ook een studie hebben gemaakt van de isolatiematerialen. Verschillende materialen worden opgenoemd en hier worden de mensen ook door de mensen geïnformeerd over de ervaringen hiermee. Er zijn mensen die van ieder materiaal de d-waarden wilden weten. Niet alleen dat, ook de meerwaarde van het materiaal t.o.v. d-waarden van steenwol. Ook hier had Pluimers meteen een antwoord.

De inzet van de mensen en de wens om het huis zo goed mogelijk te isoleren werd goed duidelijk. Mensen willen goed voor hun portemonnee zijn, maar ook goed voor het huis; niet na een paar jaar liever een andere isolatie toepassen en dan is het er niet meer uit te halen. Het huis mag er voor volgende generaties ook nog staan.

Voor nu is het zichtbaar dat er isolatiematerialen gebruikt zijn die verdwijnen. De spouw kan helemaal leeg gemaakt worden en opnieuw worden gevuld, met de technieken van nu zal het niet meer zakken, maar een plaat vormen. Isolatie van 1 m3 gemeten over een periode van 75 jaar is gelijk aan zo’n zestigduizend kilo minder CO2-uitstoot.

Heiloo Energie staat voor duurzaamheid. Samen kunnen we er wat aan doen