Heiloo Energie en Duurzaam Bouwloket bieden onderstaande tips aan om te komen tot een comfortabele, gezonde en energiezuinige woning.

De televisie, radio en krant besteden veel aandacht aan energiebesparing en het investeren in energiebesparende maatregelen. Maar wat is nu écht interessant voor je je eigen woonsituatie. Wat is haalbaar?

En misschien nog belangrijker wat kun je beter niet veranderen aan je woning? Een aantal gemeenten in Nederland hebben een loket waar je als inwoner terecht kunt voor gratis en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen en energie besparen en energie opwekken: het Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket helpt inwoners van verschillende gemeenten om de vaste lasten laag te houden en de waarde en kwaliteit van hun woning in stand te houden.

Hier vind je alvast een aantal slimme tips die interessant kunnen zijn voor jou:


verwarming

Wist je dat ruim 75% van de verwarmingsinstallaties niet (goed) of zelfs zeer slecht is ingeregeld. Door het vermogen van de ketel en de volumestroom door uw verwarmingssysteem goed af te stellen verleng je de levensduur van je verwarmingssysteem en bespaar je gemiddeld tussen de 5 % a 15% op je stookkosten.


led

Wist je dat het vervangen van halogeen lampen door LED lampen meestal in 2 tot 3 jaar is terugverdiend? De terugverdientijd is onder andere afhankelijk van het aantal branduren, de aanschafprijs en het vermogen (Watt) van de oude en nieuwe lamp. De moeite waard om eens na te gaan.
Vaak kun je met LED verlichting zeker 65% besparen op het elektra verbruik voor de verlichting
Let op het temperatuurverschil ! (rechts is kouder dan links)


Wist je dat het aanbrengen van een bodemafsluitende isolatielaag en ventilatiekokers in de kruipruimte vaak de overlast van vocht en muffe lucht uit de kruipruimte minimaliseren? Een bodemfolie of isolatielaag op de bodem kun je zelf of door een bedrijf laten aanbrengen


Om een goede afdichting bij de dakramen te waarborgen is het slim om jaarlijks de ventilatiefoam te inspecteren. In de loop der jaren wordt deze broos en zal deze gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen. Je kunt dit simpel zelf vervangen met een doe-het-zelf-onderhoudspakket die vaak verkrijgbaar is bij een bouwmarkt of dakraam leverancier.


infraroodmeting

Verliest jouw woning zonder dat je het weet onnodig veel warmte? Met een speciale infraroodcamera kun je precies zien waar de warmtelekken in en rondom de woning zitten. Met deze foto’s kunt u dus gericht aan de slag om energieverlies in uw woning te minimaliseren.


mechanische ventilatie

Wanneer u een mechanisch ventilatiesysteem heeft is het aan te bevelen om regelmatig de ventilatiekanalen, roosters en/of filters van uw ventilatiebox te reinigen. Door dit regelmatig te reinigen behoudt het ventilatiesysteem zijn capaciteit en blijft bij mechanische luchtaanvoer de luchtkwaliteit in huis goed. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar het is ook beter voor je gezondheid.


Heeft u thuis vloerverwarming? Grote kans dat u onnodig veel energie verbruikt doordat u nog geen pompschakelaar op uw vloerverwarmingspomp heeft geplaatst. Schaf een pompschakelaar aan en bespaar hiermee tientallen euro’s per jaar.


dakpan

Gaat of wilt u uw dak van binnenuit isoleren? Zorg dat u van te voren uw dakconstructie en dakbeschot goed laat inspecteren door een specialist. Door toepassing van de juiste isolatieopbouw en de juiste folies voorkomt u in de toekomst problemen met vochtcondensatie in de constructie


Kijk voor meer handige tips bij Duurzaam Bouwloket.