Kom naar onze MEET-UP op zaterdag 23 september v.a. 14:00 uur
  


Locatie:
Keuken met Karakter, De Olvendijk 2A Heiloo
welkomstdrankje; kleine proefrit en natuurlijk uitleg over het abonnement

Bekijk de BeatFm reportage

Daar is ie dan: de eerste elektrische deelauto in Heiloo!

Dankzij de inspanningen van de werkgroep autodelen van Heiloo Energie is op 18 maart in Heiloo de eerste van vier elektrische deelauto’s geplaatst. Het is een Opel Mocca en je kunt ‘m (of is het een haar?) bewonderen op de parkeerplaats bij het Hoekstuk. Dit is mede gelukt door de goede samenwerking met de gemeente (laadpalen) en Mobigo (leaseauto’s). Op de introductiedag kwamen er veel mensen even een kijkje nemen en een aantal mensen maakten een proefrit. Meer dan 60 inwoners van Heiloo hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname, 5 inwoners hebben meteen de daad bij het woord gevoegd en zijn per direct gestart met een abonnement.

Waar ze komen:
Bij parkeerplaats Het Hoekstuk. Er loopt een aanvraag voor Ypesteinerlaan, dat betekent dat de procedure van een verkeersbesluit in gang is gezet. Als dat definitief is kunnen de auto’s daar aan de laadpaal staan. Ook al is hij opgeladen. Onderzocht wordt de parkeerplaats bij Frederica’s hof aangewezen kan worden.
We verwachten dat de plaatsing een olievlekwerking zal hebben, want veel van de geïnteresseerden waren positief over de voordelen van een elektrische deelauto.

Wat is anders dan anders bij de Mobigo aanpak?
Naast de lagere kosten ten opzichte van een eigen (2e) auto, sprak het veel deelnemers ook aan dat de opzet in Heiloo gericht is op gebruik van de auto met buurtgenoten, dit in plaats van de meer anonieme aanpak van de grote commerciële lease- en autoverhuurbedrijven.

De mensen die samen één auto delen hebben onderling contact via een app. Bijvoorbeeld om te overleggen of iemand de auto iets vroeger of later kan halen of brengen of wie de auto door de wasstraat kan halen.
Ons advies is dan ook: praat er eens over met de buren, want hoe meer deelnemers in een buurt, hoe groter de kans dat de volgende deelauto dáár komt te staan.

Een deelauto is bij minder dan 10.000 km/j altijd goedkoper dan een eigen auto voor de deur. De auto’s komen op een parkeerplaats met laadpaal in de buurt van een aantal deelnemers.

De werkgroep is ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn het aantal auto’s en de autobewegingen op deze manier verminderen.

Is je interesse gewekt om mee te doen ?
Bekijk de website van MoBiGo en schrijf je in.

Heiloo Energie onderneemt en ondersteunt initiatieven gericht op het verbeteren van milieu en terugdringen van fossiel energie gebruik. Het organiseren van elektrisch deelauto’s is hier een voorbeeld van.

Aanmelden kan via ons contactformulier Optie Deelauto

Leden van de werkgroep:

Lilian van der Vaart; Peter Soonius; Carl Müller; Ron Poppen