Het energielabel

Tegenwoordig wordt bij het verkopen van apparatuur steeds meer de nadruk gelegd op het energieverbruik. Elk apparaat is voorzien van een energielabel (verplicht door de Europese Unie). Hierdoor kan je in één oogopslag zien hoe energiezuinig een apparaat is. Met een energiezuinig apparaat help je niet alleen mee aan een beter milieu, het bespaart vaak ook geld voor jouw eigen portemonnee.

Een voorbeeld:
Je hebt de keuze uit twee wasmachines, wasmachine A en wasmachine B. Beide wasmachines hebben een gelijke kwaliteit. 
Wasmachine A kost € 500,- en heeft een energieverbruik van € 58,- per jaar.
Wasmachine B kost € 580,- en heeft een energieverbruik van € 22,- per jaar.

Het verschil in verbruik tussen wasmachine A en wasmachine B is in dit geval € 36,- per jaar. Op basis van deze gegevens heb je de extra investering in wasmachine B er ruim binnen 3 jaar al uit. Aan de hand van bovenstaand voorbeeld willen we aantonen dat je bij het aanschaffen van apparatuur niet altijd direct moet kijken naar het goedkoopste apparaat, maar dat je ook het energieverbruik moet meenemen. Over meerdere jaren gezien is energiezuinige apparatuur vaak goedkoper.

Oud of nieuw energielabel?
energielabel

Vaatwassers, wasmachines, koel- vrieskasten en beeldschermen hebben sinds 31 maart 2021 een nieuw energielabel. De klassen A+ t/m A+++ zijn komen te vervallen en apparatuur wordt opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G.

Er worden nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Hierdoor is de energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het vorige label, maar is het label een stuk overzichtelijker en biedt het meer informatie aan jou als consument.

Ook staat er op de nieuwe energie labels een QR-code waarmee je de technische specificaties van het toestel kunt bekijken.

Let niet alleen bij nieuwe apparatuur op het energieverbruik. Oude apparaten kunnen enorme energieverbruikers zijn. Soms kan het energieverbruik zelfs zo hoog zijn dat het interessant is om het apparaat direct te vervangen door een nieuw energiezuinig exemplaar. Een C label koelkast gebruikt bijvoorbeeld 2x zoveel stroom als een koelkast met een A label.

Twijfel je over het energieverbruik van jouw oude koelkast? Voor € 15,- tot € 20,- is een simpele stroommeter te koop, waarmee je kunt meten hoeveel stroom jouw koelkast verbruikt. Op die manier kan je berekenen of het interessant is om de oude koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar. 

Groot verbruikers

Om onderstaande getallen in perspectief te kunnen zetten: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt in totaal 3000 kilowattuur (kWh) stroom per jaar en betaalt daar ongeveer €630,- voor.

 • Verlichting
  Als je thuis de gloeilampen nog niet hebt vervangen voor zuinige spaar- of ledlampen, is de verlichting bij je thuis waarschijnlijk een grote energie verbruiker.
 • Jacuzzi 
  Als je een jacuzzi heeft laat deze dan niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan staan want dit kost zo’n 2006 Kwh (€440) per jaar.  
 • Elektrische Boiler
  Een elektrische boiler van 1350 watt verbruikt in een gemiddeld huishouden gemiddeld 1800kWh, wat gelijk staat aan €410,-
 • Tweede/ oude koelkast/ vriezer 
  Verbruik van een oude vriezer kan oplopen tot ruim 550 kWh per jaar (€120), een oud model koelkast verbruikt al gauw 360 kWh per jaar (€80).
 • Groot plasmascherm
  Het formaat en type scherm bepalen hoeveel stroom je televisie verbruikt. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 Kwh (€110) per jaar, terwijl een kleinere led-televisie richting de 155 kWh (€35) per jaar verbruikt.
 • Infraroodsauna 
  Een infraroodsauna verbruikt bij gemiddeld gebruik al gauw 420 Kwh per jaar(€95).
 • Wasdroger
  De gemiddelde droger verbruikt bijna 235 Kwh per jaar (€50).
 • Tuinvijverpomp
  Het verbruik van vijverpompen loopt uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Een pomp staak vaak continu aan, dan verbruikt deze al 180 Kwh (€40) per jaar. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt, dan komen de kosten op 1800 kWh (€400) per jaar.
 • Airconditioner
  Afhankelijk van het model airco dat je hebt, verbruikt een airco gemiddeld tussen de 160 en 430 kWh, dat kost €35 tot €95 aan stroom.
Top 10 sluipverbruikers

Veel apparaten staan altijd aan of op stand-by. Denk maar eens aan een elektrische deurbel of boiler. Ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag stroom. In de top 10 van sluipverbruikers staat veel randapparatuur voor de televisie. 

ProductBesparing per jaar 
Miniboiler147 kWh/jaar, €34,-
Uitgebreide decoder met HDD130 kWh/jaar, €30,-
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd)81 kWh/jaar, €19,-
VHS-DVD combi61 kWh/jaar, €14,-
Satellietontvanger59 kWh/jaar, €14,-
Antenneversterker47 kWh/jaar, €11,-
Espressomachine42 kWh/jaar, €10,-
HDD recorder38 kWh/jaar, €9,-
Basis decoder zonder HDD33 kWh/jaar, €8,- 
DVD recorder33 kWh/jaar, €8,-